Lehed

reede, 3. juuli 2015

Valge peenra teine aasta

Ilm on nii palav täna, et varjust välja pista oma nina ei tasu. Leian nüüd aega veidi oma pildistatud taimefotosid vaadata, seniks kuni lapsed lõunaunes. Sellel aastal hakkavad meie valges püsikute peenras taimed juba veidi oma ilu  ja lopsakust näitama.



Selliseid liike ja sorte, kes oma rahulolematusest märku annaks on vähe. Ühed on pojengid ja head hoogu pole sisse saanud ka pikaleheline mailane `Alba`. Mõnelt poolt seda valget peenart pildile püüdes, on see päris kena. Siiski peab ütlema, et nii palju sorte 5x6 meetritalale ilusasti ära sobitada ma ei oska ( vaata eelnevat postitust valgest peenrast). Pilt on liiga kirju, palju on korraga erinevaid õisi ja miski ei tule kenasti esile. Peenar on rahutu ja kordusi on vähe, praegu ka kõrgust minu jaoks vähe. Pehmed kortslehed oma heleroheliste õitega segavad Jaapani sirel muidugi annab pisut kõrgust ja sobiks ka soolotaimeks, kui ta vaid terve suvi õitseks :) Mõtlesin selle peenra stiili siduda ülejäänud pargiga, ning ääristada see madala hekiga, nii umbes 20 cm. See teeks pildi kindlasti rahulikumaks.

 Nüüd oleks vaja ainult hüva nõu, millist taime hekina kasutada. Kahju, et pukspuu nii päikesepõletuse kartlik on, see oleks ideaalne. Okaspuud vist ka ei tahaks, ikka see kevadine päikesepõletuse oht, kuna ise pole siin kevadel silma peal hoidmas. Magesõstrast selline madal hekk? Pigem vist mitte? Ligustrist?  Tore oleks ka sinna lillepeenra keskele leida midagi, mis seoks teda teisest küljest selle suveköögiga, mille sein taga paistab. Mõtlesin näiteks midagi punastes toonides. Võibolla postamendil punane savivaas?


4 kommentaari:

  1. Fotod on väga ilusad küll. Ma arvan, et saame kaubale ikka :) Mõlemat sorti, mida küsisid, on mul küllaga :)

    VastaKustuta
  2. Kordused on vajalikud jah, see tõmbab kohe rahutut muljet maha. Mina oma väikeses aias ei raatsi aga kordustele palju ruumi kunagi raisata, niigi pinda vähe ja huvitavaid taimi palju. Hekk on huvitav mõte, miks mitte aga mulle meeldiks vist ilma rohkem, kuidagi vabam ja voogavam. Kortsleht antud kohas on tõesti veidi üksik, samas mulle see heleroheline laik meeldib, rahustab veidi üldilmet ja aitab valget rohkem esile tõsta. Ma vist pigem paigutaks teise sama suure kortslehe puhma paremale poole serva ka, kus ees tühjem koht paistab. Ja savivaas on suurepärane mõte!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kortslehte on kolme kohta pandud, aga pildile ei jäänud. See mulle iseenesest meeldib ka, et selline rahulikum laik. Aga ta on pisut liiga kõrge ja suur, eriti esimesse ritta. Proportsioonid tunduvad valed. Proovime, katsetame :)

      Kustuta
  3. Väga ilus valgemast valge peenar maakiviseina taustal.

    VastaKustuta