Lehed

esmaspäev, 16. november 2015

Linna aiast pildikesi 2015 aasta suvest

Sellel aastal ei jõudnud ma aias edasiarendusi teha, jõudsin vaid suve jooskul vist 2 korda rohima ja sellest täiesti piisas. Hea on see, et umbrohtu peaaegu ei kasvagi enam püsikute vahele.  Iga kord kui sellest aiast pilte vaatan või suvel siia aeda tulen, tunduvad mulle need peenrad pisut metsikud ja spontaansed. Kui nüüd järele mõtlen, siis olen ma algusest peale eelistanud väiksemaõielisi, õrnemaid ja mitte väga suuri ja konkreetseid värvilaike tekitavaid püsililli. Seepärast ongi need peenrad sellised nagu nad on, pisut metsikud. Väga palju liike ja sorte peenras ei ole ning iga aasta suurendan korduste arvu.  Võiks vist öelda, et olen harrastanud siin mitteteadlikult intermingled stiili, ei teagi kuidas seda eesti keeles hea oleks öelda. See tähendab minu jaoks seda, et ei kasuta mitte suuri taimerühmi, vaid väikesi gruppe või üksikindiviide kordustena üksteise sisse pikitult. Impressionistlik pisut ehk. Võibolla oleks õigem öelda, et mul on siin lihtsalt üks "Tootsi peenar". 
Siia pildil on üks siberi iirise sort, mille nime ma tahaks hirmsasti teada.  Kas võiks olla tegu `Fligtht of Butterflies` . Väga peenikesed lehed ja tihe puhmik.
Kibe tulikas `Flore Pleno`, väga meeldib, ei lähe kiirelt edasi, nii nagu kartsin. Ideaalne minu jaoks oma pisikeste kollaste õietäppidega.
Mulle meeldib vahede täitjaks harilik kurekell Aquilegia vulgaris (pildil valged õied), kevadel varajane, sügisel üks viimaseid, kellel kaunis lehestik, kannatab väga hästi suvel teiste taimede lehtede alla mattumist.Ta ei ole küll väga pikaealine püsik, kuid külvab end ise ja mulle see sobib.Suve alguses on peenras õisi vähevõitu, seda saan kindlasti just kurekelladega parandada, tahaks ka metstulikat proovida. Ängelheinu tahaks ka rohkem ja kordustena, sellel aastal juba mõned taimed soetasin.
Üleval pildil tore kurereha (Geranium x magnificum)`Rosemoor`ja fasseni naistenõges (Nepeta racemosa) `Walkers Low`
Roosa virr-varr poolvarjulises peenras. Harilik kukesaba Lythrum salicaria, angervaks Filipendula `Kahome`ja erinevad astilbe liigid ja sordid. Nurgas pisut sinist metssalvei Salvia nemorosa näol, mis kasvukoha suhtes ei tohiks siin olla (poolvari) kuid olen siiski ta jätnud praegu siia, kuigi ta vireleb kevadel kaua liigniiskuse pärast. Kasvatan temas tolerantsust :)
 Pinnakatteroos `The Fairy`

Metsik peenar pisut kaugemalt augusti alguses...
...ja pisut teise nurga alt


Ja siis ma tahaks veel teada saada, mis õrnroosa pojengiga võiks tegu olla?Vana sort hea naabri aiast, imeilus.


Varajane pojeng  Paeonia officinalis `Mollis`


Suve esimene pool on peenras siniste päralt, nii nagu ka looduses vist
Ja üks kevadine pildike.
Ja järgmine postitus sellest aiast saab olema kevadel, kui ootan kollaste ja roosade liiliaõieliste tulpide õitsemist.

1 kommentaar:

  1. Need tulbid tôid ilusa mälestusenja hea tunde hinge, nii ilusad!

    VastaKustuta