Lehed

teisipäev, 14. juuli 2015

Linna aed: terrassi peenar

Teine peenar, mille ma 2013. aasta kevadel rajasin oli ümber puidust terrassi. Terrass on madalam kui ümbritsev pinnas. Selle ümbrusese kujundamisel pidin arvestama ka mitme asjaga: esiteks, siin kasvavad kolm suurt elupuud, mille ümbrus on kuiv, aga seda suvel. Kevadel, talvel ja sügisel on siin jällegi liigniiske, näiteks terrassi servas, sest ilmselt kallakust alla tulev vesi jääb terassi vundamendi äärde pidama. Lisaks kuivusele on elupuude poolses peenras maja vari poolest päevast ja ka elupuude ning õunapuu vari. Sellesse kuiva ja poolvarjulisse peenraossa taimede valik ei läinud kohe esimese hooga nii nagu lootsin. Olen ka sealt taimi välja vahetanud ja ümber tõstnud. Soovisin just õitsevat terrassi ümbrust, mille taimestik oleks parajalt kõrge, et varjata ära elupuude alune tühjus. Algselt sai sinna peenraossa istutatud ühed minu lemmikud, metssalveid (Salvia nemorosa), kes taluvad küll kuivust, kuid venivad varjus välja ja ei näita oma kaunist vormi. Leidsin, et sort `Caradonna` saab siiski seal kuivas ja poolvarjus sininse tooni andmisega hakkama. Seda kuivust ei talunud hästi suur tähtputk (Astrantia major) `Alba`. Tema sordid `Venice` ja `Roma` on aga palju tolerantsemad kuivuse suhtes ja ka lopsakama kasvuga.

Ka selles peenra olen kujundanud roosa-sinistes toonides. Veidi õhulist valget oleks vaja sisse pikkida ja olen selle peenraga enam vähem rahul. Valge all mõtlen ma midagi sellist, mis seemnest minu ühte peenra ossa on end sobitanud, nüüd jääb vaid üle teda hajutada. Kui ise kasvama läks seal, ju ta on siis nende tingimustega rahul :)

 Sinistest annab siin tooni harilik sinilatv (Polemonium caeruleum), metssalvei ja faasseni naistenõges (Nepeta faassenii) `Walkers Low` ning siberi iirised. 
Faasseni naistenõges `Walkers Low`, viljatu kurereha `Karmina`ja pehme kortsleht
Roosadest viljatu kurereha (Geranium cantabrigiense) `Karmina`, pinnakatteroosid `The fairy` , suure tähtputke roosaõilised sordid ja suve teisel poolel siilikübarad. Pehme kortsleht on oma õitega kontrastiks sinisele. Kui terrassi ümbruse taimed on enam vähem oma õige koha leidnud, siis peenra pisut kaugemad nurgad vajavad veel kriitilist pilku :)

2 kommentaari:

  1. Väga armas kooslus! Siniladvad on ilusad aga külvavad ennast kui segased, seepärast olen ma neid järjest tagumistesse ja tagumistesse nurkadesse surunud, raatsimata neid ometi aiast päris välja puksida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh :) Ma olen üritanud enne seemnete valmimist sinilatva tagasi lõigata. Kuigi jah, mõnikord ei õnnestu. Mulle meeldib ta seal peenras just seetõttu, et talub elupuude all kuivust ja annab samas ka kõrgust :)

      Kustuta