Lehed

laupäev, 7. märts 2015

Valge püsikupeenra joonistus


Siin on minu esimene julge joonistus ühest püsikute peenrast. See sai tehtud eelmisel aastal, kui mõlgutasin oma esimesi mõtteid valge peenra rajamisest. Kui sellele peenrale sai liike kokku vaid 14, siis minu rajatud valges peenras on neid hetkel üle 60. Tegin selle joonistuse värvipliiatsitega ja pilt sai väga kirju. Edaspidi katsetan vesivärvidega. 
Tahtsin proovida joonistada sellist kauaõitsevat peenart. Selleks valisin madalamatest püsikutest selliseid, mis õitsevad läbi kogu suve. Ees peenras sarvkannike (Viola cornuta) nr 9, õevane murtud süda `Alba`(Dicentra eximia ) nr 11, viljatu kurereha (Geranium cantabrigiense) `Biokovo` nr 12, mis on saanud ka 2015 aasta püsikuks (Perennial Plant Association ) ,metssalvei `Schneehugel`(Salvia nemorosa) nr 6 ja võsa raudrohi `The Pearl`( Achillea ptarmica) nr 3. Sarvkannikesega puuduvad mul kahjuks reaalselt siiani kogemused, teised on tõesti tublid õitsejad. Et pilt väga kirjuks ei läheks õitest, kasutasin ümarate vormide edasiandmiseks pehmet kortslehte ja teravust tõin sisse kõrrelislehise iirisega (Iris graminea) nr 1. Mul kasvavad need kaunid pilkupüüdvad iirised teises aias, õisi polegi neil väga tähele pannud, aga puhmas ise on ilus püstine ja tihe. Kuigi ma polegi 100 % kindel, kas tegu ikka on kõrrelislehisega, sest Google pildiotsingutest vaatavad rohkem vastu koolduvate lehtedega taimed.
Valge püsilillepeenar - White flowering perennials flowerbed

Taga kõrgemad püsikud õitsevad suve teisel poolel, v. a  kõrge kukekannus (Delphinium elatum excalibur) `Pure White` nr 8, mis õitseb suve esimesel poolel. Halb on kukekannuse puhul see, et õied on rasked ja neid taimi on vaja tavaliselt toestada.Minu praegune lemmik aniis-hiidiisop (Agastache foeniculum) `Alba` nr 4. Püstise kasvuga ja kaunis suve teisel poolel. Aed-monarda ( Monarda didyma) `Scheewittchen` nr 5, samuti väga kaunis, kui ainult jahukaste talle peale ei tule kuival suvel. Virgiinia männasmailane (Veronicastrum virginicum) `Alba`  nr 13 väga ilus just suure grupina. Purpur siilkübar  (Echinacea purpurea) `White Swan`nr 10 õitseb kaua ja rikkalikult suve teisel poolel, viltune kilpkonnalill (Chelone obliqua) `Alba` nr 14 on suvel kauni lehestikuga ning hilissuvel, sügisel alustab õitsemist.Virgiinia tonditupik ( Physostegia virginiana) `Summersnow` nr 7 samuti üks minu lemmikuid, sest ei vaja toestamist ja õitseb suhteliselt kaua.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar